LGS VE YKS AKADEMİ
Programın Tanımı
Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî ve özel ortaokul kurumlarında öğrenim gören 8. ve 12. sınıf öğrencilerimizin, Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak Liselere Giriş Sistemi Kapsamındaki Merkezi Sınav (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sürecinde akademik, sosyal, duygusal yönden gelişimlerine destek olmak üzere hazırlanan seminer programları, YouTube ve sosyal medya yayınları, okul tanıtımları ve meslek tanıtımlarını gerçekleştirmek üzere planlanmış öğrencilerimizin gelişimsel anlamda kendilerini tanımaları, ilgi duydukları ve yetenekli ve başarılı oldukları alanları keşfetmeleri kendilerine uygun seçimi ortaya koymalarına destek olmak aynı zamanda LGS ve YKS sürecinin doğru ve sistemli bir şekilde aktarılması öğrencilerimizin ve velilerimizin bu süreç ile ilgili doğru ve zamanında bilgilendirilmesi süreçlerini içermektedir.
Liselere Geçiş Sistemi Kapsamındaki Merkezi Sınav (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) ortaya konulan başarıların, öğrencilerin bireysel çalışmalarının ve okulların desteklerinin yanında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eğitim politikaları çerçevesinde yürütülen sınava hazırlık projelerinin, seminer ve bilgilendirme çalışmalarının öğrencilerin akademik, sosyal, psikolojik, duygusal ve kişisel gelişimlerine etkisinin oldukça fazla olduğu görülmüştür. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel ilköğretim kurumlarının Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak öğrencilerimizin mesleki ve kişisel gelişimine katkıları çok önemlidir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, ilçe genelinde LGS ve YKS'ye hazırlık süresince müdürlüğümüz tarafından sürecin yürütme, izleme, değerlendirme ve öğrencilerimizin doğru yönlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu da projenin gerekliliğini ve önemini ortaya koymaktadır.
Resmi ve Özel öğretim kurumlarında öğrenim gören ortaokul 8. ve 12. sınıf öğrencilerinin Liselere Geçiş Sistemi Kapsamındaki Merkezi Sınav (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) Hazırlık Sürecini en verimli şekilde geçirmelerini sağlamak. 8. ve 12. sınıflar Rehberlik ve Kariyer Planlama amacımız, öğrencilerimize LGS ve YKS hazırlık sürecinde destek olmak ve onlar için bu süreç boyunca verimli ders çalışma yöntemleri, sınav kaygısı, stres, hedef belirleme, zaman yönetimi, motivasyon, okul ve meslek seçimi gibi birçok alanda etkinlikler organize ederek öğrencilerimizi alan uzmanları ile buluşturmak; öğrencilerimizin istedikleri liseye ve üniversiteye giriş yapabilmeleri konusunda ihtiyaç duydukları eğitsel, mesleki, duygusal ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamak.
Başvuru Şartları
> İlçemiz Resmi ve Özel Eğitim Kurumlarımızda öğrenim gören 8. ve 12. Sınıf Öğrenci ve Velileri
Programın İçeriği
> Liselere Giriş Sistemi Kapsamındaki Merkezi Sınav (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanan öğrenci ve velilere yönelik akademik, psikolojik, sosyal, duygusal gelişimlerine yönelik seminerler programları
> 2022-2023 Liselere Giriş Sistemi Kapsamındaki Merkezi Sınav (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) süreci bilgilendirme programları
> Liselere Giriş Sistemi Kapsamındaki Merkezi Sınav (LGS) sınav sonuçlarına göre Merkezi ve Mahalli Yerleştirme ile öğrenci alan okullarımızın tanıtımları
> LGS ve YKS'ye yönelik tanıtım ve tercih danışmanlığı içeren tercih günleri "TercihFest"
> Ortaokul ve Liselerimiz
> Liselere Giriş Sistemi Kapsamındaki Merkezi Sınav (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) süreci kapsamında Lise okul/üniversite tanıtım programları ve gezileri
> YKS Öncesi Kariyer Planlama kapsamında çalışmaları
Vizyoner Konuşmacı: Alanında önemli başarılar elde etmiş kişilerin davet edilerek kendi yaşamlarını ve geldikleri konuma nasıl ulaştıklarını öğrencilerimize aktardıkları bir etkinliktir.
Meslek Tanıtımları: 12. sınıf öğrencilerimizi ilgilendikleri ve hedefledikleri üniversite bölümlerini tanıtmak amacıyla alanlarında yetkin kişilerle buluşturduğumuz etkinliklerdir.
Üniversite Tanıtımları: Devlet ve vakıf üniversitelerinin bursluluk ve diğer programları hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen bir etkinliktir. Bu kapsamında bazı üniversitelere geziler düzenlenecektir.
İş İnsanları ile Buluşma: Her sene belirlediğimiz bir tema üzerinden akademik konumlara sahip kişilerin davet edilerek, öğrencilerimize görüş ve bilgilerini aktardıkları bir etkinlik olacaktır.
Rektörlerle Buluşma: Öğrencilerimiz hedefledikleri üniversitelerin rektörleri ile buluşarak, düşündükleri, merak ettikleri sorulara yanıt bulmayı hedeflerler. Öğrencilerimizin grup çalışmasından sonra davetli tüm rektörlerle panelde bir araya gelmeleri planlanacaktır.
Dekanlarla Buluşma: 9 ve 10. sınıf öğrencilerimizin ders ve meslek seçim süreci öncesinde bilgi edinmek amacıyla dekanlarla buluşmaları planlanacaktır.
Tadımlık Dersler: 11. sınıf öğrencilerimiz ve gönüllü 12.sınıf öğrencilerimiz hedefledikleri üniversite bölümlerinin öğretim görevlileri ile buluşur ve mesleğin genel kriterleri hakkında bilgiler edinecekleri, akademisyenden bir üniversite öğrencisi gibi bölümde anlatılan bir dersi dinleme fırsatı bulacaklardır.
Üst Sınıflarla Sohbet: Tüm sınıf düzeylerinde bir üst sınıftan öğrencilerin katılımıyla akademik süreçler ve okul yaşamı hakkında paylaşımların yapıldığı sınıf çalışmaları yapılacaktır.
Mezunlarla Sohbet: Farklı üniversite ve bölümlerde okuyan ya da mezun olmuş eski mezun lise yaşantısı, lise eğitimi, üniversite hayatının liseden beklentileri konusunda öğrencilerimize bir panelle bilgi verilmasi, rehberlik edilmesini kapsamaktadır.
Meslekler Günü: Öğrencilerimizin bir mesleği, eğitim, çalışma koşulları ve iş olanakları açısından derinlemesine tanımaları amacıyla "Meslekler Günü" etkinliği düzenlenmesi planlanmaktadır. Etkinlikte, geleceğin iş dünyasına hazırlanmak için gençlerin yapması gerekenler ile ilgili vizyoner bir konuşmacının konferansından sonra yaklaşık 20 farklı meslek alanı tanıtılmaktadır.
Meslek Gözlemi: "Meslek Gözlemi" programı öğrencilerimizi meslekler konusunda bilinçlendirmek, motive etmek ve yaşayarak öğrenmelerini sağlamak için planlanacaktır. Gönüllü öğrenciler; ara tatil, yaz tatili ve sömestr tatili içerisinde önceden belirlenen tarihlerde en az 5 iş günü seçtikleri iş yerine giderler. Öğrencilerimiz meslek gözlemi yaparak, ilgilendikleri mesleklerin iş ve çalışma ortamını görebilmekte, ilgili mesleğin kendilerine ne kadar uygun olup olmadığı konusunda daha net kararlara varabilmektedirler.