872
14:46
10.10.2022

GENÇLİK AKADEMİLERİ

"Fikriyat olmadan tatbikat olmaz" düşüncesiyle ilim, irfan ve hikmet ile donatılmış ahlak ve maneviyat perspektifinde tarihten aldıkları güçle yarınların güçlü Türkiye'sinin mimarı olacak birliğimizin ve dirliğimizin sembolü gençlerimizin eğitimine önem vermekte bu bilinçle ilçemizde öğrenim gören lise öğrencilerimizin akademik, sosyal ve kültürel donanımlarının güçlendirilmesi, ilgi ve çalışma alanlarına ilişkin yeni olanaklarınsunulması, eğitim gördükleri akademisyenler başta olmak üzere yazar ve sanatçılarla tanışmaları ve çalışmalarına olanak sağlanması, öğrenciler arasındaki iletişimin güçlendirilmesi ve akran eğitim modeli ile diğer arkadaşlarının da faydalanabilmesini amaçlayan programlar bütünüdür. Genç Öğrenci Akademisi ile öğrencilerin akademik ve sosyal kültürel donanımlarının artırılmasının yanında proje üretme, gerçekleştirme ve yönetme becerilerinin geliştirilmesiyle birlikte sivil toplum bilinci ve organizasyon kabiliyetinin kazandırılması, sosyal sorumluluk ve farkındalık oluşturulması hedeflenmektedir.

Gençlik Akademileri kapsamında katılımcıların;

> Akademik ve sosyal becerilerini artırmaya yönelik kişisel gelişim programları,

> Lise eğitimlerini ve üniversite hazırlık eğitimlerini başarıyla tamamlayabilmeleri için destekleyici eğitim programları;

> Gelişimlerine yönelik bilimsel ve akademik seminer programları, eğitim Programları ve atölye programları,

> Akademik çalışmalarını paylaşacakları dergi, bülten, sempozyum, çalıştay, atölye çalışması, panel, zirve ve konferans etkinlikleri,

> Bulundukları ili ve ülkemizin kültürel zenginliklerini tanımalarına yönelik rehberler eşliğinde kültürel geziler, sosyal ve sportif faaliyetler,

> Sosyal Sorumluluk ve Girişimcilik yönlerini geliştirebilecekleri İnovasyon programları planlanmaktadır.

Gençlik Akademileri Katılım Şartları

> Akademi programlarından ve diğer etkinliklerden ilçemiz resmi ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler yararlanabilir.

> Her programın başvuru şartları program başlığı altında belirtilmiştir.

Gençlik Akademileri Başvuruları

> Gençlik Akademileri için www.basaksehir.meb.gov.tr adresi üzerinden başvuru yapılabilecektir. Başvuru bağlantısı ile öğrenciler başvurabilecekleri alanlar konusunda yönlendirecektir.

> Gerekli görüldüğü takdirde, başvurusu alınmış öğrenciler arasında başvuru önceliği uygulanabilecektir.

> Posta veya e-posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

> Programlar yeterli başvurunun yapılması durumunda açılacaktır. Başvuru sayısı yeterli olmayan programlardaki öğrenciler uygun olan diğer programlara yönlendirilecektir.

> Programlarda ani gelişen durumlarda değişiklikler olabilir, katılımcılar bu durumda bilgilendirilecektir.

Gençlik Akademileri Programları

Gençlik Akademileri; Seminer Programları, Eğitim Programları ve Atölye Programları başlıklarından oluşmaktadır. Programlara dair önemli hususlar aşağıda zikredilmektedir:

> Eğitim programları ders niteliğinde olup süreklilik arz edecektir.

> Programlar yürütülürken öğrencilerin ilgi ve beklentilerine dayanarak derslerin içerik ve uygulaması hususunda paydaş kuruluş ve akademisyen tavsiyesi ile değişiklik yapılabilecektir.

> Katılımcı öğrenciler programlara yalnızca dinleyici olarak değil, kendi ilgi alanları ile ilgili sunumlar yaparak da katılma imkânı bulacaklardır.

> Programlara devam eden öğrenciler, dönem içerisinde farklı tarihlerde rehberler eşliğinde düzenlenecek olan şehir içi ve şehir dışı sosyal, kültürel gezilere katılma hakkına sahip olacaklardır.

> Akademi eğitim programlarına devam eden öğrencilere program sonunda katılım sertifikası verilecektir.

> "Gençlik Akademileri Ödülleri" kapsamında yapılacak yarışmalarda başarı elde eden öğrenciler ödüllendirilecektir.

Not: Programların tamamı ve geziler ücretsizdir.

Seminer Programları

Seminerleri programları, belirlenen alanlarda temel düzeyde eğitimi kapsayan programlardır. Program içerikleri giriş mahiyetinde olup ilgili alanın temel kavramları, temel yaklaşımları, sorunları ve tartışmaları hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi amaçlamaktadır. Seminerleri programları ortalama 3 saatten oluşan programlardır.

Başvuru Şartları

> Seminer Programlarına tüm öğrenciler bölüm, sınıf ve düzey şartı aranmaksızın başvuru yapabilirler.

Eğitim Programları

Eğitim Programları öğrencilerin ilgi duydukları alanlarda nitelikli çalışmalar yapabilecekleri programlardır. Konunun uzmanları nezaretinde eğitimden ilmi üretime geçişi temsil eden ihtisaslaşma programları ile öğrencilerin ilgi alanları ile uyumlu ürünler ortaya koymaları amaçlanmaktadır. Her bir eğitim programı sonunda ilgili sivil toplum kuruluşları ve öğrenci iş birliğinde programın içeriği ile ilgili bir çıktı (Görsel materyal/kısa film/makale/ rapor/proje vb.) sunulması beklenmektedir. Programlar 4 ila 16 hafta arasında sürecektir. Programlarda teorik ve uygulamalı bir eğitim süreci öngörülmekte olup öğrencilerin devamlılık göstermesi gerekmektedir.

Başvuru Şartları

> Eğitim programlarına ilgi alanlarına göre ortaöğretim kurumları öğrencilerimiz başvurabilir.

Atölye Programları

Atölye Programları, küreselleşmenin de etkisi ile hız kazanan değişim ve gelişmelerin gençlerimiz tarafından yakalanması için bir fırsat sunmaktadır. Klasik anlatım yönteminden ziyade uygulamalı etkinliklerin yer alacağı programda öğrencilerimiz takım çalışması ve etkili iletişim konularında da kendilerini geliştirmiş olacaklardır. Katılımcıların yeni eylem planı oluşturmalarına destek olmak için akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, farklı sektörlerden bireyler ve kuruluşlar dâhil olmak üzere birçok paydaş program sürecinde birlikte bulunacaklardır.

Başvuru Şartları

> Atölye programlarına gençlerimiz ilgi alanları doğrultusunda branş şartı aranmaksızın başvuru yapabilirler.

Yayın Tarihi: 10.10.2022