Çocuk ve Genç Edebiyatı Akademisi
Program Tanımı
Bir ülkede okur yetiştirmenin temel ölçütü ana dil öğretimidir. Ana dil öğretiminin en etkili kaynağı ise çocuk edebiyatıdır. Çocuk ve gençlerin temel yararı doğrultusunda gelişme gerçekleşmesi nitelikli eğitimle mümkündür. Bebeklik döneminden başlayarak çocukluğun bütün evrelerinde dil, bilişsel, kişilik gelişimi yanında sosyal, kültürel ve toplumsal gelişimi biçimlendiren temel beslenme kaynağı ise hiç kuşkusuz edebiyat ve sanat değeri olan nitelikli çocuk kitaplarıdır. Okuma becerisi kazanmış, okuma ilgileri gelişmiş, duyarlı, okuduğunu anlayan, seçici, okuduğu üzerinde düşünen, eleştirel okuma yapabilen kuşaklar yetiştirme çabası anne-babanın, örgün ve yaygın eğitimin, toplumun ve Devlet'in ortak görevidir. Okuma alışkanlığı becerisi kazanmış bireyler yetiştirmek amacıyla okul öncesi, çocuk ve ilk gençlik edebiyatı kültürünün yaygınlaştırılması önem arz etmektedir.
Çocuk ve Genç Edebiyatı, çocuk ve genç kitapları, çocuk ve genç kitabı nasıl yazılır, çocuk ve genç edebiyatı editörleri nelere dikkat ederler, yayınevlerine dosya gönderilmeden önce yapılması gerekenler gibi teknik konular akademi kapsamındadır. Böylece çocukları ve gençleri anlama, onların gereksinimlerine seslenebilme ve eğitim öğretim etkinliklerinin amaca daha kolay ulaşılması amaçlanır. Çocuk ve Genç Edebiyatı Temel Eğitim Programı içerisinde katılımcıların nitelikli çocuk kitaplarını kurgu, karakter ve pedagojik açıdan inceleme çalışmaları; yazma tekniklerini kullanarak çocuk gerçekliğine uygun karakter geliştirme uygulamaları yapılacaktır. Program eğitimciler için rehber niteliğinde olacaktır.
Akademi; Çocuk ve Genç Edebiyatıyla ilgilenenler ve bu alanda kitap yazmak isteyenler için yazmanın tüm inceliklerini öğretmeyi hedefliyor.
Başvuru Şartları
> Program; okul öncesi öğretmenlerini, sınıf öğretmenlerini, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerini ve öğretmen adaylarını hedeflediğinden geniş bir grubu yönelik tasarlanmıştır.
> Çocuk ve Genç Edebiyatı ve Nitelikli Çocuk ve Genç kitapları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen, bu yaş grubuna yönelik kitap yazmayı düşünen, düşünme becerilerini harekete geçirecek farklı yazma tekniklerini deneyimlemek ve sınıfta çocuklarla birlikte yazma çalışmaları yapmak isteyen, çocuk ve gençlik kitaplarına ilgi duyan, çocuk ve gençlik edebiyatı alanında yayımlanan eserleri incelemek isteyen öğretmenlerimiz katılabilir.
Programın İçeriği
Günümüz insanının niteliğini belirleyen okuma kültürü kavramı çok açılı bir biçimde sorgulanıp, aşamaları, nasıl bir eğitim gerektirdiği, kitap seçiminde ilke ve anlayışlar uygulama örnekleriyle bu programının temel bileşenleri olacaktır.
Çocuklar ve gençler için üretilen metinlerde nitelik sorunu edebiyat biliminin gerektirdiği temel bakış açısı ve çocuk edebiyatının gerektirdiği temel kavramlar ışığında işlenecektir.
Çocuk ve genç edebiyatı metinlerini diğer edebiyat metinlerinden ayıran temel nitelikler metinler üzerinden hareketle tartışılacaktır.
Çocuk ve genç kitaplarını temellendiren öğeler metin örnekleriyle birlikte katılımcıların tartışmasına açılacaktır.
Çocuk ve genç edebiyatının eleştirel düşünmeye katkısı örnek metinler ve uygulamalarla ele alınacaktır.
Çocuk ve genç tiyatrosu günümüzde son derece canlı ve eğitimcilerin olduğu kadar anne babaların da önemsediği bir alan. Bu alanın alt bileşenleri, yaratıcı drama, çocuk tiyatrosu ve drama örnekleri alan uzmanı akademisyenlerce örneklenecektir.
Düş gücünü ve yaratıcılığı etkin kılan bir süreç olarak masallar ve masal anlatıcılığı kuramsal gerekçeleriyle olduğu kadar uygulama örnekleriyle ele alınacaktır.
Edebiyat yapıtlarında dil ve anlam yaratımının nasıl oluştuğu, birikimleriyle bu alanda ünlenmiş yazarlarca irdelenecektir.
Çocuk ve genç edebiyatına yazarlıktan çizerliğe, çevirmenlikten yayıncılığa değin uzanan geniş bir çerçevede nasıl bakılması gerektiği alan uzmanları ve birikimli yazarlarca irdelenecektir.
Geçmişe bakışla günümüz çocukluğun değiştiği gerçeğinden hareketle günümüz çocuğuna farklı bir bakış açısıyla yaklaşma gerekliliği, çocuklara ve gençlere artık farklı şeyler anlatılmasını zorunlu kılıyor. Bu nedenle birikimleriyle alana ışık tutacak kişiler "günümüz çocuğuna ne anlatılmalı" sorusunu açımlamaya çalışacaklardır.
"Hangi çocuk ve gençler için ne yazıyoruz? Hangi gerçekliği büyütüyoruz?" soruları bağlamında çocuklar ve gençler için yazılmış kitaplar incelenir. Kurmacanın bileşenleri çocuk gerçekliği kapsamında değerlendirilir; yaratıcı yazma teknikleri kullanılarak bu yaş grubu okurlar için farklı türlerde kurgular oluşturulur.
>Atölye çalışmaları
>Yazar, Çizer Buluşmaları
>Okuma Kültürü Programı
>Okul Öncesi, Çocuk ve İlk Gençlik Kültürü Seminerleri
>Çalıştay ve Uygulamalı Eğitim Programları
Çocuk Edebiyatı ve Çocuk Kitabı Yazma Atölye Konu Başlıkları
· Çocuk ve Genç Edebiyatı, Önemi ve Gelişimi
· Çocuk ve Genç Edebiyatının Dünyada ve Türkiye'de Gelişimi
· Türk ve Dünya Çocuk/Gençlik Edebiyatı Alanındaki Genel Eğilimler Nelerdir?
· Dil ve Edebiyat Zevkini Kazandırma Yöntem ve Teknikleri
· Çocuğun ve Gençlerin Yaşamında Kitabın Yeri ve Önemi, Çocuk ve Genç Dili
· Çocuk ve Gençlik Kitaplarını Diğer Kategorilerden Ayıran Özellikler
· Çocuk ve Gençlik Kitabı Türleri Nelerdir?
· Çocuk ve Gençlik Kitaplarında Bulunması Gereken Temel Özellikler
· Çocuk ve Gençlik Kitapları Hangi Gerçekliği Büyütüyor?
· Kitaplar Hangi Çocuk ve Genç Modelini Meşrulaştırıyor?
· Çocukların ve Gençlerin Sevdikleri Çocuk ve Genç Tiplerinin ve Karakterlerinin Özellikleri Neler?
· Resimli Çocuk ve Gençlik Kitabı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
· Resimli Çocuk ve Gençlik Kitaplarında Resmi Okumak
· Görsel Çalışma (Çizerle Çalışmak)
· Yaş Gruplarına Göre Çocuk ve Gençlik Kitabı Yazımı ve Dikkat Edilecek Hususlar
· Çocuk ve Genç Edebiyatı Yayıncılığında Eksik Alanlar ve O Alanların Nasıl Kullanılacağı
· Karakter ve Atmosfer Oluşturma, Zaman
· Çocuk ve Genç Kitabında Çizimin Yeri, Çizerin Etkisi, Çizim ile Metnin İşbirliği
· Metinde Ses Uyumu, Tını, Müzik
· Anlatıcılığa ve Seslendirmeye Uygun Metin Yazımı
· Metinde Ritm
· Çocuk ve Gençlik Metinlerinde İmlânın Anlatıma Katkısı
· Metnin 5 Duyu Organı ile Beslenmesi
· Metin Türleri ve Farklı Yaklaşımlar
· Hayal Gücü Nasıl Geliştirilir?
· Metni Uygun Yaş Aralığı İçin Kısaltma, Sadeleştirme ve Besleme
· Çocuk ve Genç İçin Metafor Üretme
· Monolog ve Diyalog Yazma
· Metinde İskelet Oluşturma, Harita Çıkarma, Giriş ve Sonuç Paragrafı Yazma
· Kahramanları Karakterize Etme
· Metinde Tek Etkililik ve Odak Noktası Seçimi
· Duyguları Çocuğa ve Gençlere Görelik İlkesine Göre Yazma
· Çatışma Sahnesi Kurma Ve Karakteri Oluşturma
· Çocuklar ve Gençler İçin Distopya, Ütopya ve Fantastik Metinler Kaleme Alma
· Metinde Bakış Açıları Kullanımı
· Yazarın Kendine Özgü Bir Jargon Oluşturması
· Çocuk ve Genç Edebiyatında Konu Seçimi ve Üslûp
· Çocuk ve Genç Edebiyatıyla İlgilenen Yazarlar Hangi Hatalara Düşmemelidir?
· Çocuğa ve Gençlere Görelik İlkesi Metinde Nasıl Uygulanır?
· Yazarken Çocuk ve Genç Odaklı mı Yoksa Yetişkin Odaklı mı Olmalıyız?
· Çocuk ve Genç Odaklı Kurgu Nasıl Yapılır? Çocuk ve Genç Kitapları Mizah, Felsefî ve Edebî Nitelik Bakımından Nasıl Olmalıdır?
· Kitabın Basım ve Reklam Süreci
· Resimli Kitap Değerlendirmesi
· Arka Kapak Yazısı, Basın Bülteni Yazma
Başvuru için Tıklayınız.