İSTANBUL BAŞAKŞEHİR İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

YAPAY ZEKÂ (AI) VE GENİŞLETİLMİŞ GERÇEKLİK (XR) ÇALIŞTAYI

İlçemizin de teknolojik gelişimine katkı sunmak ve ileri teknolojilerin bölgesel gelişime öncülük etmesini sağlayarak faydalanıcıları buluşturmak amacı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Başakşehir Belediyemiz, ve Başakşehir Living Lab iş birliği ile ilçemiz Yapay Zekâ ve Genişletilmiş Gerçeklik vizyonunun ortaya konulması amacıyla  Yapay Zekâ (AI) ve Genişletilmiş Gerçeklik (XR) Çalıştayı gerçekleştirdi.
YAPAY ZEKÂ (AI) VE GENİŞLETİLMİŞ GERÇEKLİK (XR) ÇALIŞTAYI

Yapay Zekâ ve Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojilerinin ülkemizde de değerlendirilmesi ve uygulama alanları bulması büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda ilçemizin de teknolojik gelişimine katkı sunmak ve ileri teknolojilerin bölgesel gelişime öncülük etmesini sağlayarak faydalanıcıları buluşturmak amacı ile Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Başakşehir Belediyesi ve Başakşehir Living Lab iş birliği ile 10-11 Haziran tarihlerinde iki gün süren Yapay Zekâ (AI) ve Genişletilmiş Gerçeklik (XR) Çalıştayı gerçekleştirildi.

Çalıştayda tüm kamu kurumları,  üniversiteler, sektör temsilcileri, öğretmen, öğrenci ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile birlikte ilçemiz Yapay Zekâ ve Genişletilmiş Gerçeklik-(XR) vizyonunun ortaya koyulması amacıyla çalışmalar yapıldı.

Daha nitelikli ve proje tabanlı bir yaklaşımla tasarlanmış bir  eğitim sistemi ile ulusal ve uluslararası platformlardaki çalışmalara katkılar sağlanması,  teknoloji alanındaki geleceğimize yön verecek eğitim ve AR-GE yatırımlarının ülkemize kazandırılması ve  teknolojik  Ar-Ge faaliyetlerinin belirli bir organizasyon çerçevesinde planlanarak yürütülmesine öncülük edilmesi çalıştayın katkıları sağlaması amaçlandı.

Yapılan bu çalışma ile Başakşehir özelinde tüm ülkemizde Yapay Zekâ ve Genişletilmiş Gerçeklik-(XR) alanlarında gelişmek isteyen  eğitim kurumları, lise, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarımıza örnek olması ve  bu kapsamda yerel yönetim, akademi, özel sektör katılımıyla bir iş birliği ortamı oluşturularak ortak bilgi birikimi, deneyim, altyapıların kullanılmasıyla  katma değeri yüksek çıktılar elde edilmesi ve Yapay Zekâ ve Genişletilmiş Gerçeklik-(XR) vizyonunu istişare kültürü ile üretilmesi sağlandı.

Yapay Zekâ (AI) ve Genişletilmiş Gerçeklik-(XR) Çalıştayı sonrası hazırlanacak rapor ile ilçemiz eğitim Kurumları/teknoloji kurumların kavramsal altyapısının oluşturulması, Belediye, üniversite, özel sektörün bir araya gelerek ortak birikim ve altyapıların kullanılmasını sağlayarak katma değeri yüksek bir rehber elde edilmesi, Milli teknolojilerini üretebilmesi amacıyla teknoloji eğitimlerinin spesifikleşmesi, bilgi teknolojileri alanlarında verilen meslekî eğitimi dünya standartlarında daha özel alanlara indirgeyerek daha nitelikli ve proje tabanlı bir yaklaşımla öğrencilere kazandırılması sağlanacak.

Çalıştayda ilk gün strateji ve yol haritası belirlendi. Mevcut Ortamın İncelenmesi, Kullanılan Teknolojilerin Belirlenmesi, Dünyadaki Yeni Trendlerin Konuşulması ve Listelenmesi, Vizyon ve Misyon Gözden Geçirilmesi, Hedef Kitlenin Tanımlanması ve Sağlanan Etki ve Katma Değerlerin Listelenmesi, Milli Eğitimin Regülasyonlarının Sınırlarının Belirlenmesi, Stratejik Odak Alanlarının Belirlenmesi ve Yol Haritası Çıkarılması, Odak Alanlarının Gerçekleşmesi İçin Proje Paydaşları ve Liderleri Belirlenmesi, Swot Analizi, İsim Önerileri başlıklarında fikir ve önerilerin analizlerin yapılması ile tamamlanarak. İlk gün sonunda önerileri ve günün değerlendirmesi ile son buldu

İkinci gün iş modeli oluşturması çalıştayı ile "Çalıştay 1" den çıkan projelerin amaç, yapılacak işler ve sağlanacak faydalarının anlatımı, girdi  ve çıktıların simülasyonlarının (hikayesinin) yazılması ve eğitimin ana taşların belirlenmesi, eğitim ve geliştirme iş modelinin belirlenmesi, iş modelinin uygulanması için aşılması gereken engellerin ve yapılacak çalışmaların projelendirilmesi olarak gerçekleşecek ve ikinci gün değerlendirmesinin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır'ın da katılımları ile kapanış programı ile çalıştayın ilk iki günlük etabı tamamlandı.

Çalıştayın Eylül ayında gerçekleştirilmesi planlanan ise "Standartlar ve Uygulama-Hackhaton" u olarak ikinci etabında ise; fiziki İmkanlarının listelenmesi, mimari tasarım tartışılması ve sonuçlar çıkarılması, bilgisayarda mimari çalışma yapılması, her yıl için eğitim ve inovasyon sisteminin açıklanması, uygulama için yapılması gerekenlerin planlandığı Hackhaton ile yine iki gün olarak gerçekleştirilecek.

Bu çalıştayla yeni nesil teknolojilerin deneyimlendiği ve öğretildiği bir eğitim mekanının nitelikleri üzerine fikirler geliştirilecek. Özellikle artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi deneyimin ve algının ön planda olduğu teknolojiler odaklanacak. Atölye çalışması formatında farklı okullardan toplam 20-25 mimarlık öğrencisinin katılacağı çalışmaya 2 akademisyen ve milli eğitim ilçe müdürlüğünün bu çalışma için görevlendireceği iki öğretmen yürütücülük ve danışmanlık yapacak.

Yapay Zekâ (AI) ve Genişletilmiş Gerçeklik (XR) Çalıştayım ana temasında belirtildiği üzere yapılacak bu çalışmada takviminde belirtilen sürelerde çalıştay tüm taraflarından görüşler alınacak ve ilçemize kazandırmayı hedeflediğimiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin alt yapısını birlikte şekillendirmiş olacak.

 

Başak Mah. Ertuğrulgazi Cad. No 22/A Başakşehir/İstanbul - 0212 488 48 80

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.